Het is dinsdag 7 april 2015 en in de Tweede Kamer heeft net een rondetafelgesprek plaatsgevonden over de voorgenomen exorbitante salarisverhoging voor de top van ABN Amro. Eén van de aanwezigen is de toenmalige president-commissaris van de bank, baron Rik van Slingelandt. Onze exacte woordenwisseling na afloop herinner ik me niet, maar zijn opgeheven vinger in mijn gezicht staat me nog scherp voor de geest. Van Slingelandt gaf mij te kennen dat ik met mijn kritiek – op het toekennen van nóg meer geld aan de top van een door overheidsgeld overeind gehouden bank – er weinig van begrepen had.
Dat denk ik ook inderdaad, en tegelijkertijd geeft hij zelf eigenlijk al toe dat dat niet genoeg is.
Zo schrijft hij bijvoorbeeld dat de superrijken de aandacht verleggen door de middenklasse op te zetten tegen de lagere klasse. Goede observatie zou ik zeggen, maar wat gaat hij hier aan doen dan?
Verder worden asielzoekers als zondebok gebruikt door de populisten. Nogmaals een prima observatie. Maar ja, wat nu dan?
Hij kan wel gewoon politiek bedrijven op een normale manier, en gewoon blijven doen wat hij altijd deed… Maar kijk even naar de afgelopen verkiezingen. Kijk even naar de huidige peilingen. Blijkbaar werkt het niet wat hij aan het doen is.
Ik weet het antwoord verder ook niet. Maar moet het echt zo moeilijk zijn om mensen uit de lage klasse in hun eigen belang te laten stemmen? Moet het echt zo ingewikkeld zijn om middenklassers in te laten zien dat de VVD niet in hun belang handelt?
Hij kan nog zulke mooie verhalen hebben, maar op dit moment luisteren alleen de mensen die tóch al links stemmen.
Volgens mij zegt hij dat de VVD dat doet, toch? Dus:
Dit soort artikelen schrijven, en dan hopen dat mensen minder erop stemmen, denk ik :) En dat is denk ik het antwoord op al je vragen. Uiteindelijk veranderen dit soort dingen alleen als mensen hun gedrag veranderen, en de manier om dat te doen is om je platform (in zijn geval, als prominent politicus) te gebruiken.
Maar toegegeven, wellicht was dat effectiever geweest als hij het in Elsevier had geplaatst. Moeten die dat ook wel willen, natuurlijk.